Amerikanska boosterskott startar, även om miljoner fortfarande är oskyddade

USA lanserade en kampanj för att erbjuda boosters av Pfizers COVID-19-vaccin till miljoner amerikaner på fredagen, även om federala hälso-tjänstemän betonade att det verkliga problemet fortfarande är att få första skott till de ovaccinerade.

“Vi kommer inte att öka vår väg från denna pandemi”, varnade Dr. Rochelle Walensky, chef för Centers for Disease Control and Prevention – även om hon tog det sällsynta steget att åsidosätta råd från sin egen expertpanel för att göra fler personer berättigade för förstärkaren.

De allra flesta fall av COVID-19 och sjukhusinläggningar är bland de ovaccinerade, noterade Walensky. Och alla tre COVID-19-vacciner i USA erbjuder ett starkt skydd mot svår sjukdom, sjukhusvistelse och död trots den extra smittsamma delta-varianten som fick fall att skjuta i höjden. Men immuniteten mot mildare infektion tycks avta månader efter den första vaccinationen.

Människor som är oroliga för en annan Pfizer -dos tappade ingen tid att kavla upp ärmarna efter att Walensky sent på torsdagen bestämde vem som är berättigad: amerikaner 65 år och äldre och andra sårbara på grund av underliggande hälsoproblem eller var de arbetar och bor – när de är sex månader efter sitt sista dos.

Jen Peck, 52, från Eau Claire, Wisconsin, kvalificerade sig på grund av sitt jobb som utbildningskonsult och matematik. Hon vaccinerades redan i mars men oroar sig för att omedvetet ta upp och sprida en infektion. Hon reser mellan landsbygdsskolor där många elever och lärare inte bär masker och de yngre barnen ännu inte kan vaccineras.

”Jag vill inte vara COVID Mary som bär det runt till byggnader fulla av ovaccinerade barn. Jag kunde inte leva med mig själv om jag bar den från en byggnad till en annan. Det hemsöker mig, tanken på det, säger Peck, som fick det extra skottet första fredagsmorgonen.

Hälsoansvariga måste rensa upp förvirring om vem som ska få en boost, och varför. För tillfället är boosterkampanjen vad Walensky kallade “ett första steg.” Det gäller bara personer som ursprungligen vaccinerats med skott som gjorts av Pfizer och dess partner BioNTech. Beslut om boosters för amerikaner som fick Moderna- eller Johnson & Johnson -vaccin återstår.

President Joe Biden sa att om du är vaccinerad, “du är i god form och vi gör allt vi kan för att hålla det så, det är där boostern kommer in.” Han uppmanade dem som nu är berättigade till ett extra skott att “gå och hämta boostern” och sa att han snart skulle få sin egen – och att alla borde ha tålamod och vänta på sin tur.

Exakt vem som skulle få en boost var ett omtvistat beslut då CDC -rådgivare tillbringade två dagar med att granska bevisen. Walensky godkände de flesta av sina val: Personer 65 år och äldre, äldreboende och åldrarna 50 till 64 som har kroniska hälsoproblem som diabetes bör erbjudas ett när de är sex månader efter sin sista Pfizer -dos. De 18 år och äldre med hälsoproblem kan själva bestämma om de vill ha en boost.

Men i ett extremt ovanligt drag åsidosatte Walensky sina rådgivares invändningar och beslutade att ytterligare en bred del av befolkningen också kvalificerar: Människor med ökad infektionsrisk – inte allvarlig sjukdom – på grund av sina jobb eller sina levnadsförhållanden. Det inkluderar vårdpersonal, lärare och personer i fängelser eller hemlösa skydd.

“Detta var vetenskapligt nära samtal”, sa Walensky i fredags. “I den situationen var det min uppmaning att göra.”

Experter säger att det bara var andra gången sedan 2000 som en CDC -direktör åsidosatte sin rådgivande panel.

Vårdpersonal kan inte komma till jobbet om de ens har en lätt infektion och sjukhus som är oroliga för personalbrist välkomnade det beslutet.

Men några av CDC: s rådgivare oroar sig för att erbjuda boosters så brett kan slå tillbaka utan bättre bevis för att det verkligen kommer att göra en d

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.