Fastighetsägare fortsätter att kämpa i en pandemisk miljö

Sedan början av pandemin har NAR: s förespråkare och ledarskap träffats med kongressledare och Vita husets tjänstemän för att hjälpa till med att skapa en lösning på den eskalerande kommersiella fastighetskrisen. Som ett resultat säkrades mer än 46 miljarder dollar i uthyrningshjälp genom två separata lagar, varav varje dollar var avsedd att hålla familjer i sina hem och mamma-och-pop-hyresvärdar flytande. Följande artiklar visar denna fråga i media och hur olika grupper skadas.

Observera: Högsta domstolen beslutade den 26 augusti 2021 att den senaste federala avhysningsmoratoriet förlängningen var olaglig. Bostadsleverantörer bör komma ihåg att vissa statliga och lokala regeringar fortfarande kan ha sina egna avhysningsmoratorier (länk är extern) på plats som fortfarande kan gälla.

Medieartiklar om vräkningsmoratoriet
‘Vi drunknar’: Små hyresvärdar pressas av vräkningsförbud, långsamt bistånd (länk är extern) (Politico, 14 augusti 2021)

Washingtons pandemisvar drabbar ekonomin för oberoende hyresvärdar, varav de flesta inte har fått federalt hyresstöd som är utformat för att hålla dem hela under ett nästan år långt avstängningsförbud som har tvingat vissa fastighetsägare att hyra hyresgäster gratis. Nöden är akut för så kallade mamma-och-pop-hyresvärdar-de som äger färre än 10 fastigheter, som vanligtvis har mellan en och fyra enheter. De levererar ungefär hälften av bostadsbeståndet i landet, och de är mer benägna än företagare att ha lägre hyresgäster som har halkat efter på hyran till följd av Covid-19.

Med hyresgäster som inte kommer att betala eller lämna möter små hyresvärdar sin egen kamp (extern länk) (MSN.com, 10 augusti 2021)

Jennifer Collins från Lahaina, Hawaii, förlorade sitt jobb som restaurangserver under pandemin men hoppades kunna hålla sig flytande på hyran hon samlar in från tre små lägenheter hon äger. Saker gick inte som planerat. Collins, 61, sa att en av hennes hyresgäster i stort sett har övergett Collins lägenhet för ett annat hem och köpt en ny bil men vägrar att antingen betala hyra eller lämna Collins egendom, till och med byta lås så att Collins inte kunde komma åt den. Collins har försökt vräka hyresgästen men sa att hon hittills inte lyckats.

Avhysningsmoratoriet dödar små hyresvärdar, säger en, eftersom förbudet förlängs ytterligare en månad (länk är extern) (CNBC.com, 25 juni 2021)

Majoriteten av landets hyresvärdar är enskilda investerare. De äger cirka 23 miljoner enheter i 17 miljoner fastigheter, enligt amerikanska folkräkningen. Mer än 6 miljoner hyreshushåll är efter med hyran, också enligt folkräkningen. Hyresvärdar har nästan ingen möjlighet. Howard Simon äger en liten byggnad i Massachusetts med tre hyresrätter. Han har inte fått hyran på en av dem sedan i oktober förra året och har slut på cirka 7 000 dollar. “Jag har bolån, jag har kostnader för reparationer av just den byggnaden, jag tappar en tredjedel av hyran bara på grund av detta”, sa Simon. “Och du vet de andra hyresgästerna som ockuperar de andra två enheterna, de gör sitt bästa och gör sitt bästa.” Simon har kontaktat de kriminella hyresgästerna men sagt att de inte kommer att svara, inte heller kommer de att ansöka om det stöd de har tillgång till.

Du betalade för det: Sheriff i St. Louis medger att hyresvärden fick en dålig affär med vräkningsmoratorium (länk är extern) (Fox TV St. Louis, 19 april 2021)

Sheriff Vernon Betts har den ofördelaktiga uppgiften att betjäna avhysningsbesked och tvinga familjer från sina hus. Men det jobbet har avbrutits på grund av pandemin. St Louis Circuit Court Presidence Judge Michael Stelzer utestängde de flesta vräkningar. Hyresvärden Allen Shelton säger att hans hyresgäst inte kommer att betala. Han säger att han inte längre hade pengar för att fortsätta göra förbättringar på byggnaden. För att göra saken värre, frös rören och vatten kom på elboxarna, vilket gjorde att strömmen till hyresgästen på första våningen blev kortsluten, som Allen säger inte betalade hyra. När stadsbyggnadsinspektören kom sa Shelton till honom att bara fördöma byggnaden. Men byggnadsinspektören fördömde bara andra våningen och inte första våningen där den icke betalande hyresgästen bodde.

Tävlingen på 50 miljarder dollar för att rädda Amerikas hyresgäster från vräkning (extern länk) (The Washington Post, 8 april 2021)

National Association of Home Builders gick med Ohio hyresvärdar i en annan kostym. Domaren i det fallet, J. Philip Calabrese, avgjorde också förbudet och skrev den 10 mars att “CDC: s order överskred den lagstadgade myndigheten som kongressen gav myndigheten.” Hyresgästernas förespråkare och lägenhetsföretagslobbyister firade när den federala regeringen godkände cirka 46,5 miljarder dollar i nöduthyrningshjälp som skulle delas ut till hyresgäster och hyresvärdar genom hundratals statliga, lokala och stamhusbostäder och organisationer. Men att snabbt och effektivt betala ut så mycket pengar är ingen enkel uppgift. Yentel sa nyligen att endast ungefär hälften av staterna har skapat ett program för att göra det. Vissa hyresvärdar har börjat säga att de inte kommer att acceptera pengarna av oro också

Miljoner kämpande hyresgäster fick en välbehövlig paus när det federala moratoriet för vräkningar förlängdes till slutet av mars. Men för många hyresvärdar i USA kom nyheten som en mardröm. “Det är viktigt att inse att alla, efter tio månaders allvarlig ekonomisk nöd, arbetsbortfall och nedgång i hyresinsamlingar”, säger Bob Pinnegar, president och VD för National Apartment Association. Genom att förlänga moratorierna ytterligare, sa han, lämnar det hyresvärdar och fastighetsförvaltare “sadlade med den ekonomiska bördan att tillhandahålla bostäder till Amerikas 40 miljoner hyresgäster utan tillräckliga resurser för att göra det, och de lämnar invånarna att samla ännu mer skuld.”

Spalt: Avhysningsmoratoriet visar kostnaden för goda avsikter (länk är extern) (Chicago Tribune, 22 januari 2021)

Att hålla människor i sina hem är värdefullt för att förebygga infektioner. Det fungerar till fördel för allmänheten som helhet, inte bara hyresgäster. Men avhysningsmoratoriet skickar räkningen för den förmånen till en liten grupp människor: fastighetsägare. Alla hyresgäster behöver inte skydd just nu, men hjälpen är inte begränsad till dem som gör det. Personer med trygga jobb och bra inkomster kan avstå från att betala så länge moratoriet varar. Och vilken försäkran har fastighetsägare om att de någonsin kommer att se en krona? När hyran äntligen förfaller kan hyresgästerna styva innehavaren, ta de pengar de sparat och hitta nya bostäder.

Hyreskuponger, inte ett avhysningsmoratorium, är bäst för hyresgäster och hyresvärdar (länk är extern) (The Seattle Times, 22 januari 2021)

Hyreskuponger hindrar inte bara hyresgäster från att hamna efter i sina betalningar utan de ger fastighetsägare den inkomst de behöver för att betala sina inteckningar och andra räkningar. Ett avhysningsmoratorium gör inte heller. Ett ord om hyresfastighetsägare. Visste du att de flesta äger bara en handfull enheter? Eller kanske bara en? Och att de flesta enfamiljshyror är långsiktiga pensionsinvesteringar som tar år att producera ett nickel av vinst? Det kanske inte är sant i stora delar av Washington, men det är definitivt sant i resten av staten, inklusive i Yakima -dalen, där jag bor.

Fastighetsägare är försiktiga med att förlänga förbud mot vräkning (extern länk) (Spectrum Local News, 28 december 2020)

Fastighetsägare i hela New York står inför en förlängning av ett förbud mot vräkning i fyra månader. “Vi måste fortsätta betala räkningarna”, säger Debbie Pusatere, som äger flera hyresfastigheter runt om i huvudstadsregionen. Pusatere säger att bara ungefär hälften av hennes hyresgäster betalade sin hyra den här månaden. Hon säger att många har fallit på hårda tider och att hon jobbar med flera familjer, men andra utnyttjar förbudet. “När du har någon i näringskedjan som kan betala, som inte betalar, kan du kalla det mänsklig natur eller vad som helst, men det skadar alla andra”, sa hon.

Hur vräkningsmoratorier skadar små hyresvärdar – och varför det är dåligt för framtiden för prisvärda bostäder (länk är extern) (Time Magazine, 11 juni 2020)

När COVID-19 nådde amerikansk mark utfärdade den federala regeringen en rad hyreskydd, inklusive månadslånga vräkningsmoratorier. Även om sådan policy utfärdades i god tro – de var utformade för att skydda hyresgäster som förlorat sina inkomster från att tappa taket över huvudet också – har de slagit ett krossande slag mot små, oberoende hyresvärdar, som Greta Arceneaux, som förlitar sig på en en handfull hyresrätter för sin försörjning. För Arceneaux har stadens order resulterat i 15 000 dollar i obetald hyra och 0 dollar i statligt stöd för att hjälpa henne att betala underhållskostnader och andra räkningar, inklusive hennes personliga inteckning. “Jag går i pension på grund av detta”, säger hon. Komplexiteten i den bredare ekonomiska krisen och dess inverkan på hyresgäster går inte förlorad på Arceneaux. “Jag tycker synd om honom”, säger hon och beskriver en av hennes hyresgäster som förlorade jobbet och slutade betala hyra. ”Han har hamnat i en situation precis som jag är. Men varför kastar de mig under bussen? Varför är jag ansvarig för honom? ”

You may also like...