HSBC: Konsumtionsdrivande tillväxt i Bangladesh

Bangladeshs BNP växte med 5,24% i FY20 Syed Zakir Hossain/Dhaka Tribune

“Vi tror att landet står inför en industriell revolution när inkomsterna stiger och tekniken spelar en allt större roll i ekonomin”

Bangladeshs ekonomi har förblivit motståndskraftig och bibehållit en stark tillväxtmoment trots störningar som skapats av Covid-19-pandemin när konsumtionen drev tillväxten i landet, enligt HSBC.

Den globala banken gjorde observationen på onsdagen vid ett webbinarium med titeln “Bangladesh Market Insights 2021: Consumption Driving Growth.”

Devendra Joshi, aktiestrateg för ASEAN och Frontier Markets från HSBC Global Research, sa i sin huvudpresentation att den motståndskraftiga tillväxt som Bangladesh bevittnat har drivits av investeringar och konsumtion.

“Bangladeshiska börsen förtjänar mer uppmärksamhet eftersom den har möjligheter för investerare som letar efter diversifiering och dolda pärlor,” sa han.

Han tillade att eftersom den globala tillväxtprognosen har höjts i år måste Bangladesh bygga om sina lager för att möta efterfrågan.

Läs också – OP -ED: Bangladeshs anmärkningsvärda utvecklingsresa

Joshi sa vidare att i takt med att oljepriserna förväntas stiga så kommer överföringarna att öka. Han påpekade också att den bangladeshiska taka har varit ganska stabil mot den amerikanska dollarn.

Jämfört Bangladesh med Vietnam noterade Joshi att båda länderna är inriktade på inhemsk konsumtion.

”Bangladesh är på samma tillväxtbana som Vietnam. Faktum är att aktiemarknaden var där denna ASEAN -nation var för fem år sedan, och den är väl lämpad att börja täppa klyftan, förklarade Joshi.

”Vi tror att landet står inför en industriell revolution när inkomsterna stiger och tekniken spelar en allt större roll i ekonomin. Urbanisering, mindre hushåll och fler kvinnor på jobbet är kraftfulla konsumtionsdrivrutiner som stöder hög tillväxt, säger Joshi.

Han sa också att Bangladeshs ekonomi är mycket större än Vietnam och växer mycket snabbare.

I sin presentation påpekade Joshi också att Bangladesh har en sund makroposition och en robust extern balansräkning med låg utlandsskuld och hög valutareservtäckning.

Medurs från överst till vänster: Devendra Joshi, aktiestrateg för ASEAN och Frontier Markets av HSBC Global Research; HSBC Bangladeshs VD Md Mahbub ur Rahman; Dr Ahmad Kaikaus, huvudsekreterare för premiärminister Sheikh Hasina; Md Jashim Uddin, president för FBCCI; Kevin Green, landschef för Wholesale Banking på HSBC Bangladesh; och Sandeep Uppal, global co-chef för International Subsidiary Banking of HSBC Asia-Pacific deltar i ett webbinarium om “Bangladesh Market Insights 2021: Consumption Propelling Growth” den 4 augusti 2021. Foto: Courtesy

Dess utländska direktinvesteringar (FDI) förblir låga men förväntas förbättras när det går snabbt upp på mervärdestegen.

Bangladesh är ett av de billigaste ställen att tillverka varor i Asien, men det måste diversifieras från kläder.

När det gäller att göra affärer lätt, ligger Bangladesh fortfarande efter Vietnam men gör ansträngningar för att förbättra, sade HSBC -strategen också.

Sandeep Uppal, global co-chef för International Subsidiary Banking i HSBC Asia-Pacific, sade som hedersgäst på webinaret att handeln mellan Asien har ökat betydligt de senaste åren.

Men han noterade att även om den asiatiska regionen står för 60% av den globala befolkningen, står den bara för 40% av den globala BNP.

Dr Ahmad Kaikaus, huvudsekreterare för premiärminister Sheikh Hasina, talade också vid evenemanget som huvudgäst.

“Bangladeshs ekonomi ser ständig tillväxt på grund av företagarnas entreprenörsanda, strategiska läge och stöd från finanssektorn”, säger Dr Kaikaus.

Läs också – Vietnam överträffar Bangladesh, blir 2: a största RMG -exportör

“Vi får energi att göra bättre och visa upp våra framgångshistorier genom ökade offentlig-privata partnerskap och nå Bangladeshs konkurrenskraft globalt”, tillade han.

HSBC Bangladeshs vd Md Mahbub ur Rahman sa att Bangladeshs bana för ekonomisk tillväxt under de senaste 50 åren har varit ett bevis på folkets omättliga önskan och ansträngningar att göra det bättre.

“Fortsatt digitalisering och uppgradering av teknik, konsekvent ökning av inkomsten per capita som leder till ökade förbrukningar och demografisk utdelning har öppnat en värld av möjligheter för Bangladesh”, tillade han.

“Historiskt sett har den privata sektorn alltid varit motståndskraftig under utmanande tider och HSBC kommer att fortsätta att spela sin roll genom oöverträffat internationellt nätverk och anslutning,” sade Rahman vidare.

Kevin Green, landschef för Wholesale Banking på HSBC Bangladesh, talade också vid evenemanget tillsammans med viktiga medlemmar i näringslivet, tillsynsorgan och representanter från statliga företag.

Md Jashim Uddin, ordförande i Federation of Bangladesh Chambers of Commerce and Industries (FBCCI) och vice ordförande för Bengal Group of Industries, deltog i webinariet som den speciella gästen.

You may also like...