Uteslutna från fabriksöppningsplanen

Små och medelstora företag är en viktig del av den ekonomiska tillväxten Mehedi Hasan/Dhaka Tribune

Insiders sa att CMSME -sektorn toppade listan över sektorer som påverkades mest av pandemin

Stugor, mikroföretag, små och medelstora företag (CMSME) lämnas utanför regeringens initiativ att öppna igen under den stränga lockdownen, som syftar till att bromsa stigande Covid-19-infektion.

Regeringen tillät exporterade fabriker att öppna igen den 1 augusti, efter att ägarna insisterade på att återuppta sin verksamhet inför den pågående lockdownen, som nu kommer att fortsätta till den 10 augusti.

Insiders sa att CMSME -sektorn toppade listan över sektorer som påverkades mest av pandemin.

Experter menade dock att det inte fanns något annat val än att hålla CMSME utanför direktivet om öppnande, eftersom regeringen inte införde någon separat politik för inhemska industrier mitt i lockdown.

Ett antal små och medelstora företag drabbas av stora förluster, medan en större del måste stänga butiken också, sa de också.

En stor del av företagen har upplevt kraftiga nedgångar i försäljningen. Dessa affärsförluster har kvävt kassaflöden, med företagare som inte kan betala avbetalningar på befintliga lån, säger insiders.

De varnade också för att klädindustrins återupptaganden kommer att hjälpa exportsektorn, men den inhemska ekonomin kommer att ta ett näsdyk igen på grund av en långvarig avstängning av små och medelstora företag.

I ett samtal med Dhaka Tribune sa Khondaker Golam Moazzem, forskningsdirektör för Center for Policy Dialogue (CPD,) att små och medelstora företag är nästan helt beroende av hemmamarknaden och påverkas av marknadsläget, liksom köpkraften för människor.

”Så de har lite utrymme att vinna mycket genom att öppna sina fabriker. Men en separat policy kunde ha antagits för dem som ville hålla sina företag öppna ”, tillade Moazzem.

Ägarna till de exportorienterade industrier är nära maktcirkeln och kan skapa tryck för att få några politiska beslut till deras fördel som små och medelstora företag inte kunde, sade han också.

Mirza Nurul Ghani Shovon, ordförande för National Association of Small and Cottage Industries i Bangladesh (Nascib), sa att det är sant att de exportorienterade industrier är livlina för Bangladeshs ekonomi.

“Men regeringen bör ta policy för att CMSME: erna ska fortsätta att fungera genom att strikt upprätthålla säkerhetsåtgärder mot Covid-19. Det var inte svårt för 10-15 arbetsdrivna industrier ”, tillade han.

“Ändå begär de fortfarande regeringen att tillåta att CMSME öppnas igen, eftersom deras situation förvärras för varje dag”, tillade han.

Monira Begum, en entreprenör från Rangpur och ägare till Shataranji Palli Rangpur, sa att hennes verksamhet har lidit mycket på grund av Covid-19.

”Jag har bara 30 arbetare i min fabrik och det var inte möjligt att hålla min fabrik öppen under avstängningen. Jag vet inte hur jag ska återställa förlusterna som uppstått under de flera nedläggningarna, säger hon.

Muhammad Munir-uz-Zaman, direktör för Nascib, sa att de upprepade gånger via FBCCI vädjade till regeringen men misslyckades med att få något positivt svar.

”Ett småföretag har cirka 10-200 arbetare, vilket är mycket mindre än klädfabrikerna. Det var lätt att hålla fabrikerna öppna i enlighet med de högsta hygienreglerna, säger han.

Han sa också att de inte har något annat val än att vänta till 10 augusti.

“Den största sektorn i landet är nu på väg att förstöras på grund av bristen på tidiga åtgärder”, tillade han.

Förutsättningar för återöppnade fabriker

Samtidigt utfärdade hälsoministeriet och industriministeriet riktlinjer för fabrikerna innan de öppnades igen, inklusive upprätthållande av fysisk distansering vid in- och utresa, säkerställande av mask- och handskar, fastställande av arbetstid enligt skift, mätning av arbetstemperatur, säkerställande av adekvat sanitetssystem , etc.

På frågan om det var möjligt att följa dessa i SMF -fabriken sa han att det var lättare för dem att följa eftersom fabriken är mindre i storlek med färre arbetare.

Enligt små och medelstora företagare har minst hälften av den lilla industrin gått sönder på grund av avstängningarna och situationen försämras gradvis när deras motståndskraft minskar.

Mafizur Rahman, verkställande direktör för SME Foundation, sa att det inte finns någon specifik zon för små och medelstora fabriker och dessa fabriker är spridda över hela landet.

”Ingen separat politik kunde tas för att hålla dessa fabriker öppna i allmänhet. De flesta av dem är inhemska marknadscentrerade, så om landets marknad är stängd måste de också stänga sina fabriker, säger han.

Han sade också att regeringen har deklarerat stimulanspaket för att täcka förlusten och SME Foundation kommer att betala ut dem.

Enligt SME Foundation, som bidrar med 25% till landets BNP, sysselsätter SMF -sektorn 20,3 miljoner Bangladeshis – cirka 36% av landets vuxna befolkning. Det finns för närvarande 7,8 miljoner små och medelstora företag i hela landet.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.